Aktivnosti na šoli
- Projekti
- SVETOVNI DAN HRANE
SVETOVNI DAN HRANE
16. oktobra praznujemo svetovni dan hrane. V sklopu praznovanja le tega so vsi dijaki prejeli jabolka. V prvem nadstropju je bila na ogled razstava na temo svetovnega dneva hrane. Strokovni radio na temo današnjega praznika, ki je bil predvajan tretjo in deveto šolsko uro, pa so pripravili Ema Palavrić, Eva Gorenjak in Denis Trap pod mentorstvom profesorice Monike Brglez. Tehnična in glasbena podpora: g. Danijel Berden in g. Matej Koren.
Šolski radio:
Svetovni dnevi hrane nas spremljajo že 41 let in počasi spreminjamo naše dojemanje hrane in oskrbe z njo. Tudi letos ga obeležujemo s sloganom, ki pravi »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj«
16. oktober - svetovni dan hrane je namenjen razmišljanju o hrani in prehrani vsakega posameznika. Prav bi bilo, da to ne ostane le en dan, ampak postane rutina našega vsakdanjika, ki jo izkazujemo s spoštljivim in odgovornim ravnanjem s hrano.
Hrana je potrebna za rast, razvoj in delovanje človeškega organizma. Zdrava prehrana predpostavlja uravnoteženo in varno hrano, ki omogoča ohranitev dostojanstva in kulturne identitete posameznika.
Vaše oziroma naše poslanstvo je med drugim tudi v tem, da ozaveščamo ljudi o zdravih prehranjevalnih navadah in s tem pomembno prispevamo k izboljšanju zdravja in splošnega dobrega počutja.
Dejstvo je, da nam v boju z različnimi okužbami, kot je na primer koronavirus pomaga tudi močan imunski sistem, ki ga pridobimo ali ohranjamo z raznovrstno prehrano. Pomembno je, da vsak dan uživamo sveže sadje in zelenjavo ter telo oskrbujemo z vitamini in minerali. Da bo vitaminov dovolj so danes za vse dijake na voljo jabolka, ki jih prevzameta dežurna dijaka razreda po objavljenem razporedu in odneseta v učilnico.
Tudi v prejšnjem šolskem letu smo v okviru Zdrave šole izbirali »Naj razred«. To je razred, ki se je najbolje izkazal na različnih področjih.
Poleg ocenjevanja učilnic, so točke prinesli tudi uspehi na športnih dneh, učni uspeh ob konferenčnem obdobju, izostanki, neopravičeni izostanki ter izrečeni vzgojni ukrepi.
Zaradi pouka na daljavo nismo uspeli razglasiti zmagovalnega razreda ob koncu šolskega leta, zato danes naznanjamo, da so zmagovalke dijakinje 4.kta razreda z razredničarko gospo Petro Boštjančič. Iskrene čestitke!
Tudi v tem šolskem letu smo že pričeli s točkovanjem. Potrudite se pridobiti naziv »Naj razred 2021«. Ocenjevalno komisijo sestavljata ga. Andreja Čeperlin in ga. Karmen Pavrič Konušek.
Način prehranjevanja ni le potešitev lakote je mnogo več – obred, doživetje, način preživljanja prostega časa, v katerega je vključena tradicija, kultura, vera in zgodovina posameznega naroda.
Gastronomska kultura govori o kulturi prehranjevanja, ki ne vključuje le hrane, ampak tudi primerno urejen in čist prostor ter primerno obnašanje tako v šolski jedilnici, kot v učilnici.
Pokažimo, da smo kos tudi takšnim izzivom, kot je kultura prehranjevanja.